2
دانشجوی دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه ایلام
چکیده
دربارۀ سهم ارث زوجه درصورتیکه تنها وارث زوج باشد، در میان فقها سه نظریه و در مورد سهم ارث زوج درصورتیکه تنها وارث زوجه باشد، دو نظریه وجود دارد. منشأ اختلافنظر میان فقها در این زمینه اختلاف روایات و احادیث است. بنابراین، بررسی روایات مورد استناد جهت تبیین صحتوسقم هر یک از نظریات اجتنابناپذیر است. در این پژوهش نخست نظریات فقها ارائه میشود. سپس روایات مورد استناد با روش توصیفیـتحلیلی بررسی و نظریه مختار نویسندگان ـ که همان مفاد حدیث امام رضا (علیهالسلام) است ـ اثبات میشود. در این نظر هریک از زوجه و زوج علاوه بر سهم و فرض خود که در قرآن کریم مشخص شده، مازاد ترکه بر فرض را نیز به ارث میبرد؛ خواه در زمان حضور امام باشد یا در عصر غیبت. این مسئله یکی از مسائل مورد ابتلای جامعه است که در قانون مدنی نصی در مورد آن وجود ندارد ولی با توجه به اصل 167 قانون اساسی، قاضی ملزم است در صورت نیافتن نصّ مواد قانونی درباره دعاوی، به منابع معتبر اسلامی و فتاوای معتبر رجوع کند. بنابراین، بررسی موضوع با ادلّه، مستندات و ارائه نظریه مختار اهمیت بسزایی دارد.
زرگوش نسب, عبدالجبار, & دوستی پور, میثم. (1397). ارث زوج و زوجه از یکدیگر در فرض تنها وارث بودن با رویکردی بر مفاد حدیث امام رضا (علیهالسلام). فرهنگ رضوی, 6(21), 149-171.
MLA
عبدالجبار زرگوش نسب; میثم دوستی پور. "ارث زوج و زوجه از یکدیگر در فرض تنها وارث بودن با رویکردی بر مفاد حدیث امام رضا (علیهالسلام)". فرهنگ رضوی, 6, 21, 1397, 149-171.
HARVARD
زرگوش نسب, عبدالجبار, دوستی پور, میثم. (1397). 'ارث زوج و زوجه از یکدیگر در فرض تنها وارث بودن با رویکردی بر مفاد حدیث امام رضا (علیهالسلام)', فرهنگ رضوی, 6(21), pp. 149-171.
VANCOUVER
زرگوش نسب, عبدالجبار, دوستی پور, میثم. ارث زوج و زوجه از یکدیگر در فرض تنها وارث بودن با رویکردی بر مفاد حدیث امام رضا (علیهالسلام). فرهنگ رضوی, 1397; 6(21): 149-171.